Hennep

Kunststoffen op basis van hennep: een groene revolutie

We streven ernaar om de wereld duurzamer te maken en biogebaseerde kunststoffen kunnen aan de basis staan van deze revolutie. Deze kunststoffen, gemaakt van hernieuwbare materialen, bieden een milieuvriendelijke oplossing voor de problemen die traditionele, petrochemische kunststoffen met zich meebrengen. Een concreet voorbeeld van een 100 % biobased kunststof is PLA (polymelkzuur). Het is afkomstig van hernieuwbare bronnen zoals maïs of suikerriet en wordt verkregen via een fermentatieproces. Hoe past onze favoriete plant in dit geheel? Is het mogelijk om plastic op basis van hennep te maken? En wat zijn de voordelen? Lees verder om erachter te komen.

Hennep in de spotlight

Hennep, dat lokaal kan worden geteeld in België, is in opkomst als een uitstekende optie voor de productie van plastic dat meer rekening houdt met onze planeet.

De hennepvezel die wordt gebruikt om dit revolutionaire plastic te maken, wordt verkregen uit de stengel van de plant. Deze vezel produceert een plastic dat sterker, minder vervuilend en veel lichter is dan traditioneel plastic.

De voordelen van hennep

Vernieuwbaar : Hennep groeit snel en heeft weinig water nodig. Het wortelsysteem verbetert ook de bodemkwaliteit.

Weinig impact op het milieu : Voor de teelt van hennep zijn over het algemeen geen pesticiden nodig, waardoor het een milieuvriendelijkere optie is.

Biologisch afbreekbaar : Bioplastic op basis van hennep breekt op natuurlijke wijze snel af zonder giftige stoffen af te geven, waardoor de gezondheid van onze planeet wordt beschermd. Door bijvoorbeeld hennep toe te voegen aan composietplastics wordt het gebruik van plastics op petrochemische basis verminderd.

Op hennep gebaseerde composietkunststoffen: een krachtige alliantie

Composietkunststoffen, die plantaardige vezels mengen met andere polymeermaterialen, bieden nieuwe mogelijkheden in de industrie. Deze composietelementen bieden een unieke combinatie van sterkte en lichtheid en verminderen tegelijkertijd de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare materialen.

Misschien heb je al gehoord van het verwerken van plantaardige vezels in bouwmaterialen? Hennep, een uitstekende akoestische en thermische isolator, is een component bij uitstek voor deze materialen. Het is sterk en duurzaam en wordt gebruikt om schuine daken, houten vloeren, plafonds, muren en gevels te isoleren, waardoor de koolstofvoetafdruk van bouwprojecten wordt verminderd. In de auto-industrie hebben sommige fabrikanten (Peugeot, Mercedes-Benz, BMW) kunststoffen op basis van hennep gebruikt, met name voor de isolatie van deurpanelen.

Bioplastics op basis van hennep, een stap naar de toekomst groener

Bioplastics zijn materialen die volledig zijn gemaakt van hernieuwbare bronnen, zoals planten. Traditionele kunststoffen worden daarentegen gemaakt van petrochemische stoffen.

Sommige van deze bioplastics hebben superieure eigenschappen dan conventionele plastics. Een daarvan is biocompatibiliteit, waardoor deze bioplastics zeer nuttig zijn, vooral in de medische en voedingssector, waar verpakkingsmaterialen biocompatibel en biologisch afbreekbaar moeten zijn.¹

Het concept biocompatibiliteit is van toepassing op alles wat compatibel is met de ontwikkeling van levende organismen. In de materiaalkunde verwijst het naar het vermogen van materialen om de biologische omgeving waarin ze worden gebruikt (meestal dieren) niet te verstoren of aan te tasten.²

Bioplastics bevinden zich daarom in de voorhoede van duurzame innovatie. Een veelbelovend voorbeeld is de ontwikkeling van biologisch afbreekbare verpakkingsfolie op basis van hennepplastic. Hennep, een hernieuwbare grondstof, houdt temperatuurgevoelige goederen warm of koud tijdens transport. Deze folies bieden verpakkingsprestaties die vergelijkbaar zijn met die van traditionele kunststoffen, terwijl ze aan het einde van hun levensduur op natuurlijke wijze worden afgebroken, waardoor plasticvervuiling wordt voorkomen.

Dingen om te onthouden

Hennep is in opkomst als belangrijke speler in de zoektocht naar duurzame oplossingen voor de toekomst van onze planeet. Van composietplastics op basis van hennep tot bioplastics, het potentieel van hennep om een minder vervuilende toekomst vorm te geven is enorm.

De milieuvoordelen van hennep zijn talrijk: snelle groei, een lage koolstofvoetafdruk en een minimaal of onbestaand gebruik van pesticiden. Dankzij zijn ongelooflijke robuustheid kan hennep bijna overal worden geteeld! In België zijn de kwaliteit van onze bodem en de bijzonderheden van ons klimaat er heel geschikt voor. We hebben lokale spelers die initiatieven lanceren om het volledige potentieel van hennep te benutten.

Al deze eigenschappen maken hennep een ideale kandidaat voor de productie van milieuvriendelijke kunststoffen. Dankzij hennep kunnen we niet alleen onze ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook actief bijdragen aan de overgang naar een circulaire economie die de planeet respecteert.

Wist je van plastic op basis van hennep?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van hennep, vooral in de voedingssector? Bekijk dan ons nieuwste artikel, waarin we je alles vertellen over hennepzaad !

Vind ons op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van ons laatste nieuws!